Návštevníci EĽRO v Kežmarku si mohli vyskúšať niektoré remeslá

10.07.2005 Poprad

Kežmarok 10. júla (TASR) - Prihlásiť sa do školy remesiel či vyskúšať si niektoré pod dohľadom skúseného majstra mohli návštevníci XV. ročníka festivalu Euró...
Kežmarok 10. júla (TASR) - Prihlásiť sa do školy remesiel či vyskúšať si niektoré pod dohľadom skúseného majstra mohli návštevníci XV. ročníka festivalu Európske ľudové remeslo (EĽRO), ktorý sa v Kežmarku konal od piatka do nedele.

Medzi takmer dvoma stovkami remeselníkov boli nováčikmi pekári z Českej republiky, ktorí oživili remeslo po vzore predkov. Podľa receptov starých mám ponúkali pečivo z ražnej múky, pripravenej v kamennom mlynčeku.
Záujem návštevníkov pútal aj majster kachliar a výrobca papiera, pričom celá ručná technológia výroby sa odohrávala pred očami zvedavcov.
Na opačnom konci námestia sledovali návštevníci šikovné ruky Evy Vargončíkovej z Novej Vsi nad Žitavovu v okrese Nitra, ktorá sa pätnásť rokov venuje zdobeniu kraslíc. Z vaječnej škrupiny vie vyčariť aspoň dvadsať druhov kraslíc, od klasických voskovaných až po náročnú \"madeiru\". Výroba takejto \"dierkovanej\" kraslice trvá podľa jej slov rôzne, \"keďže vzor treba najprv nakresliť, potom vyvŕtať dieročky, zafarbiť, nechať uschnúť a až potom sa môže maľovať. \" V Kežmarku sa remeselníčke veľmi páčilo. \"Rada prídem aj na budúci rok, pravda, ak ma usporiadatelia vyberú, \" dodala.
 

Vyberte región

mark